Beton printen met een 3D printer, kan dat al?

Een huis van beton printen met een 3D printer. Het lijkt misschien nog toekomstmuziek, maar niets is minder waar! Zowel in China, de Verenigde Staten als in Nederland is men druk bezig om deze nieuwe vorm van constructies bouwen verder te ontwikkelen. In China is men zelfs al zover dat er inmiddels al complete gebouwen uit de 3D-betonprinters komen. Maar wat is precies het voordeel van beton printen met een 3D printer?

Van huizen tot bruggen en meer

Een splinternieuwe fietsbrug of een dorp compleet geprint door een 3D printer. En dat ook nog eens razendsnel. Zo is het Amerikaanse constructiebedrijf Icon erin geslaagd om binnen een etmaal een huis te 3D-printen. Ook staat er in China al een compleet dorp van 10 huizen die binnen de 24 uur zijn geprint. Maar naast de snelheid waarmee iets geprint kan worden heeft het beton printen met een 3D printer nog een aantal andere voordelen:

  • Een snelle droogtijd
  • Minder beton nodig
  • Grote draagkracht

Als je normaal beton stort, dan loopt het aan alle kanten weg. Dat is ook de bedoeling, zo kan het zich mooi in de mal verspreiden. Maar beton printen met een 3D printer werkt met een heel bijzonder materiaal. Vergelijk het met tandpasta. Het vervormt niet meer als het geprint is. Dit betekent ook dat er veel minder van dit beton nodig is om een constructie te bouwen. Hierdoor zal er ook minder CO2 worden geproduceerd en dus zal dit beter zijn voor het milieu.

Toekomst van beton printen

Ook al wordt er op dit moment nog veel onderzoek naar het beton printen met een 3D printer gedaan, toch is al wel duidelijk dat dit in de nabije toekomst veel toegepast zal worden in de bouw. Zo streeft Dubai ernaar om in 2030 een kwart van alle gebouwdelen voor nieuwbouw uit de 3D-printer te laten rollen.

Maar niet alleen beton kan je printen met een 3D printer. Ook voor allerlei andere sectoren (medisch, industrieel etc.) is 3D printen een geweldig alternatief voor de bestaande productiemethoden. Neem daarom gerust contact met ons op of kijk eens bij onze realisaties. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden van het 3D printen.