Stock image FDM 3D Printer

Wat kost 3D printen? We zouden hier graag een eenduidig antwoord op willen geven, maar dit hangt af van verschillende factoren. Zo is de kostprijs afhankelijk van het materiaal dat je voor het printen wil gebruiken en de grootte van het voorwerp. In deze blog leggen we uit welke elementen invloed hebben op de prijs van een 3D print en wanneer je best voor deze methode kiest.

Wat komt er kijken bij 3D printen?

Om een 3D print te maken en dus te weten wat dit kost, is het goed om te weten hoe een 3D print tot stand komt. Allereerst is er een goed 3D tekenbestand nodig. Aan de hand van dit ontwerp wordt de printer aangestuurd. Is dit tekenbestand niet voorhanden dan kan je dit desgewenst aan ons overlaten. De kosten hiervan hangen af van de vormgeving.

Naast het ontwerp is ook de keuze van het uiteindelijke materiaal en de grootte van het voorwerp bepalend voor de kostprijs van 3D printen. Lange tijd dacht men dat 3D-printen gelijkstond aan plastic spullen maken. Intussen is het algemeen bekend dat een 3D printer veel meer mogelijkheden biedt. Er zijn daarbij verschillende oplossingen met elk hun eigen richtprijs. Zo kan je kiezen uit goedkopere manieren van printen, zoals FDM of filament printen, maar ook uit duurdere, meer professionele methodes zoals poederbed of vloeistof printen.

Wanneer kiezen voor 3D printen?

We weten nu dat de prijs afhangt van verschillende factoren, maar wanneer kies je best voor 3D printen? Bij een particulier huishoudapparaat is het vaak niet rendabel om een kapot onderdeel te printen. Dit omdat de ontwerpkosten in veel gevallen al duurder zijn dan het originele apparaat. Ook bij het printen van veel dezelfde industriële onderdelen die normaal op de conventionele manier (frezen, spuitgieten,…) worden gemaakt is 3D printen niet altijd de goedkoopste oplossing.

Wel is het een goed alternatief wanneer er eenmalig een bepaald onderdeel wordt geprint. Bij 3D printen heb je namelijk geen instelkosten zoals bij frezen en spuitgieten het geval is. Ook het printen van kleine series kan zo interessanter zijn dan het maken van een matrijs. Een goed voorbeeld is het onderdeel van plexiglas op de afbeelding hiernaast. Middels frezen kost dit ongeveer 200 euro, met 3D printen is dit gerealiseerd voor 60 euro. Indien mogelijk passen we de onderdelen aan zodat ze optimaal zijn voor het 3D printen. Zo bespaar je bijvoorbeeld materiaal en gewicht. Dankzij de 3D printtechniek kan er onder meer assemblage worden vermeden door de vormvrijheid.

Een ander groot voordeel is dat je eenvoudig en zonder veel extra kosten het ontwerp kan aanpassen en herprinten wanneer het onderdeel niet voldoet aan je wensen. Het 3D printen is dan ook een prima methode bij het maken van prototypes van producten of onderdelen.

Wat kost 3D printen?

Wil je graag weten wat het kost om jouw project te laten 3D printen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte op maat aan. Zo weet je exact waar je aan toe bent.