PA-11 3D printen

Polyamide-11

Polyamide-11, PA11 of ook wel nylon-11 genoemd, wordt vervaardigd uit de olie van de wonderboom. Het is dus een volledig biologisch product.

Dit materiaal is slagvast en sterk, maar ook erg flexibel als je hiermee rekening houdt tijdens het ontwerp.
Een groot voordeel is dat het niet splintert bij breuk. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken om het beschadigen van andere onderdelen tijdens een test.

Ook de resistentie tegen moeilijke omgevingen zijn een grote troef voor nylon-11. De slagvastheid blijft quasi identiek tot -40°C en het materiaal kan gebruikt worden in temperaturen tot 150°C zonder problemen.
De meeste zuren, zouten en basen hebben er geen vat op.

Twijfel je over de materiaalkeuze voor jouw project en hebt u hoge eisen? De kans is groot dat PA11 voor u zal werken.

Applicaties

Niet enkel is PA11 biologisch, het is ook biocompatibel. Dit wil zeggen dat het gebruikt kan worden om in direct contact te staan met de huid. Daarbovenop is het steriliseerbaar in een autoclaaf, waardoor het in de medische sector meer en meer aan populariteit wint.

Ook in de automobiel industrie heeft dit materiaal reeds een voet in de deur. De hoge slagvastheid en weerstand tegen mechanische stress, maken het erg geschikt voor bewegende onderdelen op belangrijke plaatsen. Door zijn chemische resistentie hoeft u zich geen zorgen te maken om achteruitgang over tijd in een veeleisende situatie als een auto.

Belangrijke eigenschappen

Tensile strength: 45 MPa
Elongation at break: 45%
Heat deflection temperature: 176°C