PETG 3D printen

Poly-Ethyleen-Tereftalaat-Glycol

PETG is een variant van PET, waar je ongetwijfeld al van gehoord hebt. PET wordt gebruikt in petflessen, fleece en het overgrote deel van voedingsverpakkingen. Het succes van dit materiaal is geen mysterie, het is sterk, licht en impactresistent.

PETG bouwt hierop verder met een glycolgroep. Deze zorgt ervoor dat het materiaal minder broos is en daardoor ook een grotere treksterkte heeft. Daarnaast is deze kunststof goed bestand tegen olie, vetten, zuren, zouten, solventen etc. waardoor ze in harde omgevingen kan gebruikt worden. Ook van UV licht heeft PETG weinig effect.

In 2016 en 2020 is er onderzoek verschenen over een enzym dat PET volledig kan afbreken, waardoor het extra interessant wordt om te recycleren. Iets dat nu ook al een groot voordeel is van PET.

Applicaties

Door zijn uitermate goede treksterkte t.o.v. bijvoorbeeld ABS, is dit materiaal beter geschikt voor industriële tools en onderdelen. Zeker wanneer ze in een omgeving gebruikt worden waar veel chemicaliën aanwezig zijn zoals bij veel machine installaties het geval is. Daarnaast is PETG zelfdovend, wat erg van pas kan komen in diezelfde situaties.

Ook voor prototypes van verpakkingsmateriaal dat later in PET zal worden vervaardigd is dit een erg goede keuze. De eigenschappen van beide materialen liggen dicht bij elkaar en de voordelen van 3d-printen voor prototyping zijn immens in vergelijking met custom tooling laten maken.

Belangrijke eigenschappen

Tensile strength: 52.2 MPa
Elongation at break: 4.77%
Heat deflection temperature: 70°C