ASA 3D printen

Acrylonitril-Styreen-Acrylaat

ASA kan je zien als de broer van ABS. Het werd ontwikkeld door de automobielindustrie omdat ABS niet weersbestendig genoeg was.

De grote voordelen van ASA 3D printen ten opzichte van ABS zijn dan ook dat het beter bestand is tegen UV licht, veranderingen in temperatuur en ook makkelijker met vocht om kan.
Hierdoor kan u er van aan dat een stuk in dit materiaal buiten kan overleven voor een lange tijd, zonder verlies van kleur of vervorming. En dat alles zonder extra coating als bescherming.

Applicaties

Een typische outdoor toepassing in kunststof zijn natuurlijk tuinmeubelen. Deze komen voor in alle kleuren en maten (al dan niet 3d-geprint). Belangrijk hiervoor is dat ze niet afbreken door in de zon te staan en liefst ook niet snel verouderen. Vandaar worden zij meestal in ASA geproduceerd.

Ook behuizingen voor apparatuur buitenshuis is een goed voorbeeld. Zo kan u kleine productieruns doen met behulp van 3d-geprinte behuizingen. Denk aan alarmsystemen of vervangonderdelen aan tuingereedschap.

Wordt jouw toepassing meestal buiten/in de tuin gebruikt, dan kijkt u best eens naar ASA omwille van zijn kostprijs en weersbestendigheid.

Belangrijke eigenschappen

Tensile strength: 24.2 MPa
Elongation at break: 2.7%
Heat deflection temperature: 80°C – 95°C