Clear resin 3D printen

Clear resin

Clear resin is een prachtig materiaal waarbij je door de superfijne lagenstructuur bijna niet ziet dat het 3d-geprint is. Het heeft een betere treksterkte dan de meeste FDM materialen, omdat het door het printproces een betere hechting heeft in 3 dimensies. Waar FDM materialen laag per laag aan elkaar hechten en vaker falen tussen lagen, hebben SLA onderdelen geen voorkeursrichting na hun nabehandeling.

Dit materiaal is echter geen thermoplast en kan dus niet meer opgewarmd worden om te vervormen. Het is ook brozer dan de meeste FDM materialen, waardoor het makkelijker krast en breekt bij een val.

Grey en clear resin zijn identiek op vlak van mechanische eigenschappen, maar waar grey resin de details heel goed weergeeft, heeft clear resin het voordeel van transparantie. Als je bij een bestelling kiest voor clear resin krijg je de keuze om een extra transparante nabewerking toe te voegen. Het stuk blijft steeds lichtjes gelig, maar ruilt zijn doorschijnendheid voor doorzichtigheid.

De beste alledaagse vergelijking op vlak van sterkte en gedrag van dit materiaal, is plexiglas. De graad van transparantie hangt af van de geometrie.

Applicaties

De beste toepassingen voor een materiaal als dit, zijn objecten die weinig krachten zullen ondervinden in hun dagelijks gebruik. Door zijn breekbaarheid is het niet direct geschikt voor mechanische stukken of bewegende onderdelen.

Ben je op zoek naar een stuk dat een echte streling is voor het oog, dan is clear resin een duidelijke keuze. De transparantie van dit materiaal heeft iets betoverend om naar te kijken. Omdat het met SLA technologie geprint wordt, zijn laaglijnen ook quasi niet zichtbaar, zoals je kan zien op bovenstaande afbeelding.

Belangrijke eigenschappen

Tensile strength: 65 MPa
Elongation at break: 6.2%
Heat deflection temperature: 73°C