De voordelen van 3D printen voor productontwikkeling

Ben je als bedrijf bezig met het ontwikkelen van een product? Het gebruik van een 3D-printer kan dan een groot voordeel zijn, ongeacht in welke sector je werkt. Zeker de laatste jaren is het 3D-printen aan een stevige opmars bezig. Het maakt productontwikkeling niet alleen goedkoper, maar ook veel eenvoudiger en sneller. Wij zetten in deze blog de voordelen van 3D-printen voor productontwikkeling op een rijtje.

Maak prototypes met behulp van 3D-printen

Bij het ontwikkelen van een product worden er meestal verschillende prototypes gemaakt. Het laten maken van een prototype op een traditionele manier is echter kostbaar en kan veel tijd vergen. Met een 3D-printer kan je deze veel goedkoper en sneller ontwerpen. Het enige wat je hierbij nodig hebt is 3D-ontwerpsoftware. Met behulp van deze software kan je tot in de kleinste details aanpassingen aan het ontwerp maken. Na de wijziging print je een nieuw prototype en herhaalt dit proces tot het ontwerp voldoet aan je verwachtingen. Zo bespaar je kosten én tijd tijdens je productontwikkeling.

Eenvoudig op maat maken van producten

Een ander voordeel van 3D-printen is dat het ruimte laat voor de wensen van de klant. Een mooi voorbeeld hiervan is het printen van schoenen in 3D. In een van onze vorige blogs heb je al kunnen lezen dat Adidas schoenzolen print die geheel op maat van de klant zijn gemaakt. Kortom, het biedt de mogelijkheid om een product te ontwerpen en onderdelen hiervan op maat te maken. Denk hierbij ook aan het ontwerp van brilmonturen. Dit geeft een zekere meerwaarde aan je product.

Goed voor het milieu

Het gebruik van 3D-printen is daarnaast ook goed voor het milieu. Waar je bij veel traditionele technieken met restafval zit, heb je met een 3D-printer alleen dat nodig wat je daadwerkelijk print. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten die je kwijt bent aan materiaal.

Productontwikkeling optimaliseren

Ben jij klaar voor de toekomst en wil je graag meer informatie over het optimaliseren van jouw product? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met onze kennis op het gebied van 3D-printen en scannen graag verder.