Hoe ver staat het met 3D printen in de medische sector?

De ontwikkeling van 3D-printers gaat razendsnel en dat is niet alleen goed nieuws voor de industrie, maar zeker ook voor de medische sector. Zo wordt er tijdens operaties al gebruik gemaakt van 3D geprinte medische apparaten en is het nu zelfs al mogelijk om bepaalde modellen van organen te printen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de eerste levende stukjes weefsel worden geprint. Maar hoe belangrijk is 3D printen in de medische sector?

Medisch 3D printen verandert de toekomst

Zoals hierboven al aangegeven wordt het 3D printen in de medische wereld al veel gebruikt. Denk maar aan het perfect passend maken van protheses. Op de traditionele manier wordt er eerst een gipsafdruk gemaakt van het geamputeerde lichaamsdeel. Daarna volgt een procedure van modelleren, vervaardigen, passen, testen etc. Met een 3D geprinte prothese komt er geen gips meer aan te pas. Zo wordt er eerst een 3D scan gemaakt. Dit kan zelfs op een locatie naar wens van de patiënt. Daarna wordt deze digitaal gemodelleerd en 3D geprint. Zo wordt er flink tijd gewonnen en is het proces veel aangenamer voor de patiënt. Bovendien zitten er in een 3D geprinte prothese minder metaalonderdelen en daardoor is deze minder zwaar.

Ook voor de tandheelkunde zal er een hoop veranderen door 3D printen. Op basis van een scan van de mond zou je namelijk van alles kunnen printen; bruggen, kronen of bijvoorbeeld kleine kunststof kapjes die een vervanging zijn van de vervelende metalen slotjes zoals we die nu kennen. De oude methode van het ‘happen’, waarmee een afdruk van het gebit wordt gemaakt in gips, kan daarmee de prullenbak in.

3D Infinity: 3D printen in de medische sector

Ook wij faciliteren de medische sector met onze kennis en kunde op het gebied van medisch 3D printen. Zo scannen en printen wij o.a. stukken van schedels, neuzen, oogkassen en/of kaken ter voorbereiding van aangezichtsoperaties. Bovendien hanteren wij hierbij snelle levertijden. Wil je meer informatie rondom 3D printen in de medische sector? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!