Kunst 3D printen & scannen: het onmogelijke mogelijk maken

Zoals je in onze vorige blogs al kon lezen wordt 3D printen al in veel verschillende sectoren gebruikt. Maar ook in een sector waar je het minder verwacht wordt er volop geëxperimenteerd met het 3D printen én scannen: in de kunst. Niet alleen zijn er steeds meer kunstenaars die hun kunst 3D printen, maar ook 3D scannen wordt gebruikt om bestaande kunst te bewaren voor later. Daarom nemen we je deze keer in vogelvlucht mee doorheen de wereld van het 3D printen van kunst en kunstobjecten.

De wereld van kunst 3D printen

Het werk van een kunstenaar is een intuïtief proces, handmatig, ambachtelijk, bijna magisch: in vloeiende stappen verschijnt het kunstwerk langzaam onder zijn of haar handen. Het beeld van een 3D printer past daar niet bij, maar niets is minder waar. Een nieuwe generatie creatievelingen vindt hun inspiratie in de 3D printer. Vooral omdat de mogelijkheden op het gebied van kunst 3D printen bijna onbegrensd zijn.

Het gaat zover dat sommige onderdelen van een kunstobject uit de printer niet met de hand gemaakt kunnen worden. Een mooi voorbeeld hiervan is het werk van Jonathan Brand. Hij printte en assembleerde deze Honda CB500 motor slangetje voor slangetje en stukje voor stukje. Dit helemaal van biologisch afbreekbaar plastic gemaakt uit mais.

Kunst restaureren met 3D scannen

Niet alleen van 3D printen wordt gebruik gemaakt. Het 3D scannen is al even belangrijk voor de kunstwereld. In het geval van schade aan een kunstwerk biedt een 3D scan hulp bij het restaureren van het object. Het beschadigde kunstwerk wordt in 3D ingescand. Vervolgens kan, met behulp van de computer, worden bekeken op welke wijze het werk het best te restaureren is. Wanneer een poging in het computermodel niet het gewenste resultaat oplevert, kunnen de wijzigingen verwijderd worden om opnieuw te beginnen.

Daarnaast kan je met reverse engineering een uniek object inscannen en er een kopie van maken. Of er een schaalmodel van maken om als souvenir te verkopen.

Objecten 3D scannen en printen

Kortom, er wordt ook in de kunstwereld veel gebruik gemaakt van het 3D printen en scannen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden hiervan? Neem dan contact met ons op. Je kan bij ons terecht voor op maat gemaakte oplossingen.