Medisch 3D printen: Maxillofaciale chirurgie

3D Printed Lower Jaw

Medisch 3D printen is aan een ware opmars bezig. Van unieke botten en schedels tot medische instrumenten. Chirurgen, tandtechnici en onderzoekers kunnen dankzij deze techniek efficiënter en nauwkeuriger werken. Maar ook de patiënt profiteert! Zo kunnen specifieke hulpmiddelen ervoor zorgen dat de ingreep sneller en nauwkeuriger verloopt.

Sneller, eenvoudiger en preciezer

Een voorbeeld hiervan vinden we terug op het gebied van oncologie in het AZ Sint-Jan in Brugge waar 3D Infinity ondersteuning biedt met het implementeren van 3D scannen en printen. Jaarlijks krijgen in België gemiddeld 750 mensen de diagnose mondholtekanker. Een operatie is vaak noodzakelijk om de tumor te verwijderen. Na het weghalen wordt de kaak gereconstrueerd door deze op te vullen met bot enweefsel vanuit een ander gedeelte van het lichaam.

Daar waar de chirurg voorheen tijdens de operatie moest passen en meten hoe groot dit weefsel precies zou moeten zijn, is dit door de komst van 3D scannen en printen overbodig geworden. Door vooraf een CTscan te maken weet men exact hoe groot dit dient te zijn. Dit heeft uiteraard als voordeel dat een operatie een stuk vlotter verloopt. Dit is echter niet het enige voordeel. Doordat een operatie minder lang duurt, is er minder kans dat het weefsel afsterft. Daarnaast is de vorm veel nauwkeuriger en past het dus beter! Dit heeft als voordeel voor de patiënt dat de reconstructie er naturel uitziet.

Meerdere toepassingen mogelijk

Ook kaakreconstructies waarbij men metalen plaatjes plooit en bevestigt op de kaak zijn hierdoor een stuk eenvoudiger geworden. Daar waar de chirurg deze voorheen tijdens de operatie passend maakte, print men nu vooraf een pré-operatief model waarop de plaatjes worden geplooid. Hetzelfde geldt voor orthodontische behandelingen, waaronder het corrigeren van onder meer een over- of onderbeet. Dankzij een 3D print weet de chirurg exact hoe hij of zij de operatie dient uit te voeren.

Werken aan de toekomst van medisch 3D printen

Uiteraard zijn dit maar enkele voorbeelden van voordelen van 3D scannen en printen in de medische sector. Zo zijn er nog tal van andere toepassingen die door de ontwikkeling hiervan een stuk eenvoudiger en nauwkeuriger zijn geworden. Wil je meer informatie over medisch 3D printen? Neem dan contact met ons op. Wij denken graag met je mee!