Serieproductie met een 3D printer: een prima alternatief!

FDM 3D Printer

Zoals we in een vorige blog al hebben toegelicht is 3D printen ideaal voor productontwikkeling. Met een 3D-printer kan je prototypes veel goedkoper en sneller ontwerpen dan op de traditionele manier. Maar ook het 3D printen van een (kleine) serie heeft diverse voordelen. In deze blog leggen we uit in hoeverre 3D printen interessant kan zijn voor serieproductie.

Wanneer kiezen voor 3D printen?

Voor start-ups is 3D-printen een voor de hand liggende productietechniek. Het opstarten van de productie is eenvoudig en de investeringen zijn minimaal. Wanneer men overstapt op serieproductie bepalen factoren als materiaal, volume, aantal en complexiteit vervolgens of en wanneer 3D printen een geschikte productiemethode is. Daarnaast spelen ook factoren als materiaaleigenschappen, oppervlaktekwaliteit en eventuele supportstructuren die verwijderd moeten worden mee. Kortom, per product wordt bepaald wat de beste productiemethode is.

De voordelen van 3D printen op een rijtje

Zoals hierboven genoemd is het op de markt brengen van kleine series vrij eenvoudig te realiseren met 3D printen. De kosten zijn relatief laag en de levertermijn is kort. Bovendien kan je snel inspelen op veranderingen van het product. Het maakt dan niet uit of je een gelijke serie of een serie met op modelniveau specifieke aanpassingen print. Onder meer bij kleinere complexere producten is dit een pluspunt. Zeker wanneer deze producten telkens een eigen ontwerp hebben. Waar je bij veel traditionele technieken met restafval zit, heb je met een 3D-printer alleen dat nodig wat je daadwerkelijk print. Dit scheelt ook aanzienlijk in de kosten die je kwijt bent aan materiaal.

Meer info over serieproductie met een 3D printer

Ben jij klaar voor de toekomst en wil je graag meer informatie over de mogelijkheid om jouw series te laten 3D printen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je met onze kennis op het gebied van 3D-printen en scannen graag verder.