Wat is het verschil tussen PA11 en PA12?

PA11 3D Print

Polyamide 11, ook bekend als PA11 of Nylon 11, gebruikt men al meer dan 70 jaar voor diverse toepassingen in verschillende industrieën, waaronder de auto-, olie-, gas- en sportartikelenindustrie. Bij het 3D printen koos men voorheen eerder PA12, echter kiest men tegenwoordig steeds vaker voor PA11 voor het produceren van artikelen die duurzaam en flexibel moeten zijn. Maar wat is nu precies het verschil tussen PA11 en PA12 en wat maakt PA11 zo uniek? Wij leggen het je in deze blog haarfijn uit.

Overeenkomsten en verschillen

PA11 is een uniek hoogwaardig polyamide op biologische basis, geproduceerd van duurzame ricinuszaden. Op chemisch vlak verschillen PA11 en PA12 maar weinig van elkaar. Het onderscheid zit hem in slechts één koolstofatoom. Toch maakt dit een wereld van verschil! Zeker wanneer je het gebruikt voor 3D printen.

Zo is PA11 veel beter bestand tegen koude en warmte. Het behoudt bij -40 °C zijn slagvastheid, maar kan ook piektemperaturen van 150 °C aan. Verder is het resistent voor chemische stoffen zoals brandstoffen, olie, gas, water, oplosmiddelen en industriële vloeistoffen. Het is bovendien één van de taaiste hoogwaardige polymeren en bijgevolg ideaal voor technische toepassingen.

Een breed scala aan toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden voor PA11 zijn dan ook quasi eindeloos. Van tandwielen voor gas- en watermeters tot medische injectiespuiten en buitenzolen voor fiets-, voetbal- en langlaufschoenen. PA11 is door de medische certificatie bovendien geschikt om te gebruiken als inlegzool. Verder zijn de mechanische eigenschappen goed om een bracket te maken met interne lattice structuur. Zo bespaar je materiaal en gewicht maar blijft het onderdeel sterk. Ook voor scharnieren kan deze polyamide perfect gebruikt worden vanwege zijn soepelheid en elasticiteit. Kortom: PA11 is een milieuvriendelijke keuze die stelselmatig hoge prestaties en duurzaamheid levert.

Meer informatie over 3D printen met PA11

Ben jij klaar voor de toekomst en wil je graag meer informatie over het produceren van jouw product met PA11? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen je met onze kennis en jarenlange ervaring op het gebied van 3D printen en scannen graag verder.