Wat kan je 3D laten printen en waarvoor wordt het gebruikt?

Lange tijd dachten mensen dat 3D-printen gelijkstond aan plastic spullen maken, maar intussen is het algemeen bekend dat er veel meer kan met een 3D printer. De laatste jaren is een stroom aan nieuwe en betere materialen op de markt gekomen waardoor de kwaliteit en ook de bruikbaarheid van de geprinte producten omhoog is gegaan. Maar wat kan je nu precies 3D laten printen en hoe gaat dit in zijn werk?

Van tafelversiering tot industriële wisselstukken 3D laten printen

Als we kijken naar de toepassingen van een 3D printer dan maken we onderscheid tussen thuisgebruik en professioneel gebruik. Je kan in de winkel tegenwoordig al voor een paar honderd euro een 3D printer kopen. Uiteraard zijn de mogelijkheden van deze printers beperkt tot het maken van objecten met een geringe grootte. Denk hierbij aan:

- Kerstdecoraties
- Klein speelgoed
- Figuurtjes
- Tandenborstelhouders
- etc…

Je vindt op het internet verschillende websites met allerlei soorten ontwerpen die je kan downloaden en 3D afdrukken. Of kijk eens bij onze realisaties voor meer ideeën op het gebied van 3D scannen en printen. Maar wat misschien nog wel een stuk interessanter is zijn de industriële objecten die we met een 3D printer kunnen maken.

Reverse engineering en andere toepassingen

Je kan het zo gek niet bedenken. De toepassingen van 3D printen zijn eindeloos. Van de medische tot de modewereld: het 3D printen is niet meer weg te denken. Misschien heb je al wel gehoord van de nieuwe Adidas schoen, de Futurecraft 4D. De eerste schoen met een op maat geprinte schoenzool. Ze kunnen zo geprint worden dat ze zich precies naar je voet vormen en op je gewicht zijn berekend. Maar ook in de industrie is deze techniek perfect toepasbaar. Zo kan een te vervangen onderdeel van bv een pomp ingescand worden en daarna zelfs nog aangepast worden in ontwerp software voor het 3D geprint wordt. Dit proces van inscannen en aanpassen heet reverse engineering. Dit kan ook toegepast worden bij onderdelen die geen bouwtekening meer hebben. Door het onderdeel te scannen en vervolgens digitaal aan te passen kan je een onderdeel zelfs efficiënter maken!

Meer informatie & offerte op maat

Kortom er is veel mogelijk met 3D printen en naarmate de techniek zich ontwikkeld kan je steeds meer producten en objecten 3D laten printen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van 3D printen? Neem dan contact met ons op. Voor zowel thuis- als professioneel & industrieel gebruik kan je bij ons terecht voor op maat gemaakte oplossingen.