PA-11 3D printen

Polyamide-11

Polyamide-11, PA11 of ook wel nylon-11 genoemd, wordt vervaardigd uit de olie van de wonderboom. Het is dus een volledig biologisch product.

Dit materiaal is slagvast en sterk, maar ook erg flexibel als je hiermee rekening houdt tijdens het ontwerp.
Een groot voordeel is dat het niet splintert bij breuk. Hierdoor hoeft u zich niet druk te maken om het beschadigen van andere onderdelen tijdens een test.

Ook de resistentie tegen moeilijke omgevingen zijn een grote troef voor nylon-11. De slagvastheid blijft quasi identiek tot -40°C en het materiaal kan gebruikt worden in temperaturen tot 150°C zonder problemen.
De meeste zuren, zouten en basen hebben er geen vat op.

Twijfel je over de materiaalkeuze voor jouw project en hebt u hoge eisen? De kans is groot dat PA11 voor u zal werken.

Applicaties

Niet enkel is PA11 biologisch, het is ook biocompatibel. Dit wil zeggen dat het gebruikt kan worden om in direct contact te staan met de huid. Daarbovenop is het steriliseerbaar in een autoclaaf, waardoor het in de medische sector meer en meer aan populariteit wint.

Ook in de automobiel industrie heeft dit materiaal reeds een voet in de deur. De hoge slagvastheid en weerstand tegen mechanische stress, maken het erg geschikt voor bewegende onderdelen op belangrijke plaatsen. Door zijn chemische resistentie hoeft u zich geen zorgen te maken om achteruitgang over tijd in een veeleisende situatie als een auto.

Belangrijke eigenschappen

Tensile strength: 45 MPa
Elongation at break: 45%
Heat deflection temperature: 176°C

Wat is het verschil tussen PA11 en PA12?

Polyamide 11, ook bekend als PA11 of Nylon 11, gebruikt men al meer dan 70 jaar voor diverse toepassingen in verschillende industrieën, waaronder de auto-, olie-, gas- en sportartikelenindustrie. Bij het 3D printen koos men voorheen eerder PA12, echter kiest men tegenwoordig steeds vaker voor PA11 voor het produceren van artikelen die duurzaam en flexibel moeten zijn. Maar wat is nu precies het verschil tussen PA11 en PA12 en wat maakt PA11 zo uniek? Wij leggen het je in deze blog haarfijn uit.

Overeenkomsten en verschillen

PA11 is een uniek hoogwaardig polyamide op biologische basis, geproduceerd van duurzame ricinuszaden. Op chemisch vlak verschillen PA11 en PA12 maar weinig van elkaar. Het onderscheid zit hem in slechts één koolstofatoom. Toch maakt dit een wereld van verschil! Zeker wanneer je het gebruikt voor 3D printen.

Zo is PA11 veel beter bestand tegen koude en warmte. Het behoudt bij -40 °C zijn slagvastheid, maar kan ook piektemperaturen van 150 °C aan. Verder is het resistent voor chemische stoffen zoals brandstoffen, olie, gas, water, oplosmiddelen en industriële vloeistoffen. Het is bovendien één van de taaiste hoogwaardige polymeren en bijgevolg ideaal voor technische toepassingen.

Een breed scala aan toepassingsmogelijkheden

De toepassingsmogelijkheden voor PA11 zijn dan ook quasi eindeloos. Van tandwielen voor gas- en watermeters tot medische injectiespuiten en buitenzolen voor fiets-, voetbal- en langlaufschoenen. PA11 is door de medische certificatie bovendien geschikt om te gebruiken als inlegzool. Verder zijn de mechanische eigenschappen goed om een bracket te maken met interne lattice structuur. Zo bespaar je materiaal en gewicht maar blijft het onderdeel sterk. Ook voor scharnieren kan deze polyamide perfect gebruikt worden vanwege zijn soepelheid en elasticiteit. Kortom: PA11 is een milieuvriendelijke keuze die stelselmatig hoge prestaties en duurzaamheid levert.

Meer informatie over 3D printen met PA11

Ben jij klaar voor de toekomst en wil je graag meer informatie over het produceren van jouw product met PA11? Neem dan snel contact met ons op. Wij helpen je met onze kennis en jarenlange ervaring op het gebied van 3D printen en scannen graag verder.